Ombergs
Turisthotell

Ring eller maila oss om du vill boka en aktivitet.

Ombergs Zipline

Boka plats på Höghöjdsbanorna under din vistelse på Ombergs Turisthotell!

Svävandes mellan träden eller fritt fall utför ett stup. Hinder i luften eller hjärnan som spärrar!

Vid Ombergs höghöjds- och ziplinebanor står naturupplevelsen i centrum! Banorna som besår av två höghöjdsbanor samt sex zip-linebanor är placerade i fantastisk, ljus bokskog och i rustik trollsk barrskog. Höghöjdsbanorna är hinderbanor fast ovan mark. Med en sele, hjälm och säkerhetslinor vandrar ni runt banan och genom de olika momenten. Ena banan är 4 meter ovan mark belägen mitt i Ombergs fantastiska bokskog och har enklare stationer. Andra banan är ca 10-12 meter ovan mark belägen i en härligt mörkgrön granskog strax intill den andra banan och är något tuffare både vad gäller höjden och karaktären på stationerna.

Förutom Höghöjdsbanorna finns också Ziplinebanorna. En zipline är en vajer spänd mellan två träd. Sele och säkerhetslinor kopplas till vajern och sedan är det bara att kasta sig utför. Det finns olika typer av banor – någon med springstart utför ett stup, en annan med fritt fall! Vi ordnar gärna med picknick om ni vill ha med att njuta av mellan äventyren!

Tillsammans med en instruktör får ni prova på både höghöjdsbanor och ziplinebanor.

Länk till kl. 10.00 bokningar Ombergs Zipline

Länk till kl 13.30 bokningar Ombergs Zipline

 • 650 kr per person för ca 3 timmar. Gäller på Ombergs Ziplines fasta avgångar.
 • Grupper kan boka andra tider.
  Pris 650 kr per person. Minimumdebitering 5200 kr.

Guidningar

Upplev historiens vingslag vid Omberg!

Mystiska väsen och spännande sägner. Guidning på Ellen Keys led eller örtvandring i vårsolen!

Ombergs historia och natur omfattar mytiska väsen, spännande sägner och intressant historia. Vandringen tar oss till några av bergets mest natursköna och sevärda platser.  Välj bland historiska temaguidningar som: Ellen Key, Omberg, Alvastra Klosterruin, Sverkersgården eller naturguidningar. Vi erbjuder även längre guidningar och busstur med guide. Kontakta oss för offert.

 • Ellen Key– i författarinnans fotspår.
 • Ombergssagan – en vandring genom tiden.
 • Alvastra Kloster och medeltid.
 • Sverkersgården

Grundpris upp till 10 pers. från 1500 – 3000 kr.
Fler än 11 pers. från 150 kr – 300 kr per person.
Tidsåtgång: 1 – 3 timmar.

Cykling

Se Vätternbranterna från sjösidan!

Långsam tur längs berget eller ut på vilda vågor. Strandhugg vid en klippa eller brygghäng i hamnen!

Cykling- ett utmärkt sätt att upptäcka vår bygd!

På Omberg finns utmärkta leder för mountainbikecykling. Berget erbjuder cykling för alla kategorier cyklister. Här finns allt från lättcyklade asfaltsvägar till branta och utmanande slukrännor inbäddade i lummig bokskog. Vi har enkla kartor och visar er en rutt som passar era önskemål och färdigheter.

För dig som vill ge dig ut på slätten finns många olika färdvägar och utflyktsmål. Från Ombergs Turisthotell kan du cykla till Tåkern, Rökstenen, Heda Kyrkby, Hästholmens hamn och Stora Lunds naturreservat. Eller varför inte träna inför Vätternrundan, Halvvättern eller Tjejvättern med att köra en av delsträckorna från oss? Vi packar gärna picknicklunch att ta med på färden!

 • Halvvättern 15 mil
 • Tjejvättern 10 mil
 • Omberg- Rökstensrundan 4,7 mil
 • Häggestadrundan 2,7 mil
 • Omberg Runt 25 km
 • Omberg Cykelled norr 5 km
 • Omberg Cykelled söder 12 km

Skridskor/skidor

Alla på snö- njut av vintern i Ombergsbygden!

Stavgång i backarna eller slalom i Ombergsliden. Skridskor på Tåkern eller längdskidor på berget!

Ombergsbygden erbjuder många alternativ till skridsko- & skidåkning! Från hotellet går det att ge sig ut på åkrarna eller upp på berget för en ospårad skidtur. Önskas skidåkning i preparerade spår, tar ni er till Skönatorpet där Ödeshögs Skidklubb sköter spårläggning med konstsnö. För den som vill åka utför finns trevliga Ombergsliden, som Friluftsfrämjandet sköter om och där uthyrning av slalomutrustning är möjlig.

Då vi har många småsjöar i bygden, finns stora möjligheter till skridskoåkning. Sjön Tåkern, som är grund och ofta lägger sig tidigt, lämpar sig alldeles utmärkt för Långfärdsskridskor. För den som hellre vill åka på spolad bana, finns Klockargårdsängen inne i Ödeshög som kommun vid kyla, spolar.

 • Skönatorpet i Ödeshög- konstsnöspår för längdskidor.
 • Ombergsliden- slalombacke med uthyrning.
 • Tåkern- grund sjö lämplig för Långfärdsskridskor.