Berget

Ombergs
Turisthotell

Ring eller maila oss om du vill boka en aktivitet.

Ombergs Zipline

Boka plats på Höghöjdsbanorna under din vistelse på Ombergs Turisthotell!

Svävandes mellan träden eller fritt fall utför ett stup. Hinder i luften eller hjärnan som spärrar!

Vid Ombergs höghöjds- och ziplinebanor står naturupplevelsen i centrum! Banorna som besår av två höghöjdsbanor samt sex zip-linebanor är placerade i fantastisk, ljus bokskog och i rustik trollsk barrskog. Höghöjdsbanorna är hinderbanor fast ovan mark. Med en sele, hjälm och säkerhetslinor vandrar ni runt banan och genom de olika momenten. Ena banan är 4 meter ovan mark belägen mitt i Ombergs fantastiska bokskog och har enklare stationer. Andra banan är ca 10-12 meter ovan mark belägen i en härligt mörkgrön granskog strax intill den andra banan och är något tuffare både vad gäller höjden och karaktären på stationerna.

Förutom Höghöjdsbanorna finns också Ziplinebanorna. En zipline är en vajer spänd mellan två träd. Sele och säkerhetslinor kopplas till vajern och sedan är det bara att kasta sig utför. Det finns olika typer av banor – någon med springstart utför ett stup, en annan med fritt fall! Vi ordnar gärna med picknick om ni vill ha med att njuta av mellan äventyren!

Tillsammans med en instruktör får ni prova på både höghöjdsbanor och ziplinebanor.

Pris per person 675 kr på Ombergs Zipline fasta tider.

Länk till kl. 10.00 bokningar Ombergs Zipline

Länk till kl 13.30 bokningar Ombergs Zipline

Grupper

2 timmar 
Grundpris 1 – 8 personer  4600 kr.
9 – 30 personer 575 kr per person.

3 timmar
Grundpris 1 – 8 personer 5400 kr.
9 – 30 personer 675 kr per person.

 

Tracker

Tacker- Spåra och lyssna, använd ditt sjätte sinne!

Med förbundna ögon och skarpa öron. Utan strumpor och skor men med skärpta sinnen!

Tracker är en bra aktivitet för att utveckla sig själv och gruppen i beslutsfattande och problemlösning. Aktiviteten är anpassad så hela gruppen är tillsammans men ni får både individuella upplevelser och upplevelser ihop. Våra spårövningar utmanar dig att använda alla dina sinnen. Du får prova på olika smygtekniker, dofta på spår och använda ditt sjätte sinne.

Aktiviteten är inte fysiskt krävande men vi går en kortare sträcka. Vi är utomhus, så bra fritidsskor är att rekommendera. Välj gärna kläder i diskreta färger.

2 – 3 timmar
Grundpris 1 – 10 personer 3500 kr.
11 – 30 personer 350 kr per person.

Guidningar

Upplev historiens vingslag vid Omberg!

Mystiska väsen och spännande sägner. Guidning på Ellen Keys led eller berättelser om Omberg!

Ombergs historia och natur omfattar mytiska väsen, spännande sägner och intressant historia. Vandringen tar oss till några av bergets mest natursköna och sevärda platser.  Välj bland historiska temaguidningar som: Ellen Key, Omberg, Alvastra Klosterruin, Sverkersgården eller naturguidningar. Vi erbjuder även längre guidningar och busstur med guide. Kontakta oss för offert.

 • Ellen Key– i författarinnans fotspår.
 • Ombergssagan – en vandring genom tiden.
 • Alvastra Kloster och medeltid.
 • Sverkersgården

1-1,5 timme.
Grundpris 1 – 10 personer 2000 kr.
11 – 50 personer 200 kr per person.
2 – 3 timmar
Grundpris till 1 – 10 personer 3500 kr.
11 – 50 personer 350 kr per person.

Cykling

Cykling- Se mer av berget och slätten!

Långsam tur på vägar och stigar eller full fart i nedförsbackar och på asfaltsvägar!

Cykling- ett utmärkt sätt att upptäcka vår bygd!

På Omberg finns utmärkta leder för mountainbikecykling. Berget erbjuder cykling för alla kategorier cyklister. Här finns allt från lättcyklade asfaltsvägar till branta och utmanande slukrännor inbäddade i lummig bokskog. Vi har enkla kartor och visar er en rutt som passar era önskemål och färdigheter.

För dig som vill ge dig ut på slätten finns många olika färdvägar och utflyktsmål. Från Ombergs Turisthotell kan du cykla till Tåkern, Rökstenen, Heda Kyrkby, Hästholmens hamn och Stora Lunds naturreservat. Eller varför inte träna inför Vätternrundan, Halvvättern eller Tjejvättern med att köra en av delsträckorna från oss? Vi packar gärna picknicklunch att ta med på färden!

 • Halvvättern 15 mil
 • Tjejvättern 10 mil
 • Omberg- Rökstensrundan 4,7 mil
 • Häggestadrundan 2,7 mil
 • Omberg Runt 25 km
 • Omberg Cykelled norr 5 km
 • Omberg Cykelled söder 12 km

Skridskor/skidor

Alla på snö- njut av vintern i Ombergsbygden!

Stavgång i backarna eller slalom i Ombergsliden. Skridskor på Tåkern eller längdskidor på berget!

Ombergsbygden erbjuder många alternativ till skridsko- & skidåkning! Från hotellet går det att ge sig ut på åkrarna eller upp på berget för en ospårad skidtur. Önskas skidåkning i preparerade spår, tar ni er till Skönatorpet där Ödeshögs Skidklubb sköter spårläggning med konstsnö. För den som vill åka utför finns trevliga Ombergsliden, som Friluftsfrämjandet sköter om och där uthyrning av slalomutrustning är möjlig.

Då vi har många småsjöar i bygden, finns stora möjligheter till skridskoåkning. Sjön Tåkern, som är grund och ofta lägger sig tidigt, lämpar sig alldeles utmärkt för Långfärdsskridskor. För den som hellre vill åka på spolad bana, finns Klockargårdsängen inne i Ödeshög som kommun vid kyla, spolar.

 • Skönatorpet i Ödeshög- konstsnöspår för längdskidor.
 • Ombergsliden- slalombacke med uthyrning.
 • Tåkern- grund sjö lämplig för Långfärdsskridskor.