Historia

Från Turistföreningen till olika konstellationer av bröderna Larsson. Restaurang och pensionat på olika sätt sen 1892. Ägare och verksamheter har skiftat under historien om Ombergs Turisthotell!

Hotellet byggdes första gången 1892-93 av människor från trakten, som då järnvägen Vadstena- Ödeshög stod färdig, bildade ett bolag och uppförde hotellet. De ville kunna ta emot resande som kom med tåget till Alvastra. De resande tillbringade bl a sin tid här med vandringar i naturen eller roddturer på Vättern, beledsagade av cicerongossar från bygden för att inte gå vilse. Bakom Ombergs Turisthotell kan man  fortfarande stöta på trappor som byggts speciellt för att underlätta för de gäster som då bodde på hotellet att ta sig fram i naturen. När järnvägen till Alvastra lades ner var det istället från Mjölby station som tågresenärerna kom.

1897 stod en tillbyggnad av hotellet klar. Det antogs att säsongen skulle ge den vackra platsen ett större antal resande och gäster än tidigare och detta för att Linköping-Fogelstadbanan öppnade. Det var Turistföreningen som drev hotellet till en början.

1911 köpte Georg Andersson Ombergs Turisthotell. Han hade under många år varit innehavare av Hotell Göta i Norsholm. Han erbjöd ”utmärkta viner och table d´hote- servering, smörgåsbord och fyra-rätters middagar för två kr”.

I januari 1912 brann hotellet ner, men återbyggdes och stod invigningsklart i maj 1914. Man säger här på bygden att både Ellen Key, som då byggt sitt Strand alldeles i närheten, och Werner von Heidenstam, som bodde på Naddö, påskyndade uppbyggnaden av det nya hotellet. Ellen Key var också rådgivare när det gällde färgsättningen och inredningen.
Så här står det beskrivet i Östgöta-Bladet från den 30 april 1914:
»Det nya hotellet, som har samma förtjusande läge som det i februari nedbrunna, med den vidsträcktaste utsikt öfver leende slätt och blå vättervåg, företer en synnerligen tilltalande exteriör och det inre är ägnat att fillfredställa äfven stora anspråk på komfort och trefnad«.

Det var då fröken Augusta Kristenssen som stod för värdskapet på hotellet. Hon hade tidigare arbetat i branschen både i Sverige och utomlands. Återinvigningen skulle ske med Vårmiddag och bal.

Ödeshögs skyttegilles musikkår spelar såväl under middagen som under den efterföljande balen. Fri entré till balen. Beställningar af bord och rum mottages tacksamt. Telefon Hästholmen 2. 

Under åren 1918-1920 drev Alarik och Anna Södergren hotellet. De flyttade ner från Stockholm.

Därefter blev Hilda Kling ägare av Ombergs Turisthotell och hon förestod det under 18 år. En notis i Vadstena Länstidning tisdagen den 8 april 1930 vittnar om verksamheten på Ombergs Turisthotell då. Där stod: ” Nutida bekvämligheter, öl, vin, 35 rum, värmeledning. Före 15 juni och efter 15 augusti reducerat pris. Tel Hästholmen 2. (Öppnas 17 april.)”.

1938 tog Eidelhuber över verksamheten på Ombergs Turisthotell. Redan ett år senare moderniserades hotellet. Alois Eidelhuber arrenderade hotellet till 1952 då han köpte rörelsen. Hans dotter Pauline Eidelhuber-Fredriksson var med under hela den perioden och hon drev hotellet själv från 1956 då fadern gick bort. Efter 40 år sålde Pauline Ombergs Turisthotell. Under årens lopp kom hotellet att bli en plats där gästerna i regel stannade två till tre veckor. Det var ofta äldre människor som gästade hotellet och de återkom år efter år. Ägarna blev som en enda stor familj med gästerna. Trots att de drev hotellet under krigsåren var detta ingenting som påverkade verksamheten negativt. Det var mycket folk i rörelse då och människor tog sig till berget med tåg och cykel. Hotellets glansperiod lär ha varit under 1940-50-talet då Stockholmare och många andra sökte sig till hotellet för att få lugn och ro.

1892

Hotellet byggdes första gången

1912

Hotellet brann

1914

1 maj stod hotellet klart igen​

1914

Augusta Kristenssen står för värdskapet​

1918

Alarik och Anna Södergren driver hotellet en kort period

1920

Hilda Kling äger och driver hotellet

1938

Eidelhuber driver det i över 40 år​

1981

Familjen Kronquist tar över.

2001

Hans & Eva Åkerbäck blir ägare

2007

Nuvarande ägare köper hotellet

2007

Bergvärme installeras

2008

Omnämns i White Guide

2011

Poängsätts i White Guide

2012

Hela huset målas om

2013

Högst poäng i Östergötland enligt White Guide

2014

Helt nytt kök

2017-2019

Många av fönstren restaureras

2019

Alla rum restaureras och får nya tapeter

2019

Ellen Key matsalen återställd till urssprungsskick

2019

Upp en klass till "Mycket god klass" i White guide

2020

"Mysrummet" renoveras

2021

Matsalsfönstren restaureras

2021

Rum 204 byggs

2023

Matsalen "Sverker" byggs

2023

Tre rums ersätts med fyra nya duschar med toalett

2023

Rum 214 byggs
Vi fortsätter att utveckla, restaurera Ombergs Turisthotell och är tacksamma och glada att ni följer vårt arbete.

I Wadstena Läns Tidning kunde man Lördagen den 2 maj 1914 läsa följande:

Ombergs Turisthotell
öppnar sin nybyggnad Lördag den 2 Maj kl.5 e.m med Vårmiddag samt Bal

Menu: Smörgåsbord Vårsoppa Färsk rökt Halmstadlax med ägg och spenat Tryffelspäckad oxfilét med legymer eller Kyckling med sallad Glace eller Napoleontårta Pris: 3:50

1977 var det bröderna Bertil och Conny Larsson som tog över stafettpinnen. De ville driva hotellet som ett hälsohem, med inriktning mot friskvård, och satsade på att hålla öppet året runt. Kurser och konferenser var också någonting de ville ägna sig åt. Conny Larsson var lärare i meditation och hade anknytning till till MIKI (Maharishis Institut för Kreativ Intelligens). Institutet hade kursverksamhet på sammanlagt fem olika platser i Östergötland men planerade att förlägga all denna på Ombergs Turisthotell. Bertil Larsson var skådespelare och hade bl a arbetat på Malmö Stadsteater. Bröderna skulle få hjälp av sina föräldrar, Folke och Stina Larsson. Folke var gårdskarlen och Stina skötte kiosken på Hjässan. Stina skötte också odlingarna som Bertil drev vid Karlslund på Dags Mosse. Dessa odlingar försåg hotellet med de grönsaker de behövde till de vegetariska rätterna som företrädesvis serverades.

1981 tog Hasse och Agneta Cronqvist över driften efter Per-Anders och Margit Tellgren som drivit hotellet under ett fåtal år. Ambitionen var att driva hotellet som en konferensanläggning men även rymma familjefester, söndagsmiddagar och en ökad satsning på turisterna. Paret Cronqvist kom närmast från andra sidan berget där de under tre år drivit Gyllenhammars värdshus. De ägde hotellet tillsammans med Agne Gustavsson och Carina Thorén. Planer fanns då på att bygga en paviljong med ytterligare 19 rum men det projektet blev aldrig av. Däremot byggde de in den tidigare inglasade sommarverandan mot sydost, vilket gjorde att matsalen nästan fördubblades. Dessutom utökades matsalen och salongen mot Alvastra, köket renoverades och huset i övrigt isolerades. Under den här perioden fick man också kommunalt vatten till hotellet. Utomhus gjordes den gamla parkeringen om till uteplats för servering.

2001 köpte Hans och Eva Åkerbäck Ombergs Turisthotell. De fräschade upp alla rum och byggde en lägenhet på tredje våningen där de själva kunde bo.

I mars 2007 sålde de hotellet till nuvarande ägare Pernilla och Marcus Larsson samt Linda Johansson och Jonas Larsson. Det är nu vi som skriver historia på Ombergs Turisthotell. Sedan övertagandet har ett gediget arbete lagts på att förbättra standarden på huset såsom att jordvärme installerats, exteriör målning har gjorts och interiört har köket byggts om och moderniserats. För ägarna är det av yttersta vikt att de förändringar som görs, är med hänsyn till husets historia. Fastighetsansvarige Jonas är intresserad av och kunnig på byggnadsvård. Han leder fastighetsarbetet och utgår från gamla ritningar, fotografier och dokument för att ge Ombergs Turisthotell den renovering som sig bör. Som exempel är fasaden målad med järnoxid linoljefärg vilket är samma kulör och färg som ursprunget. Arbete med att skrapa och måla alla trädetaljer pågår och även det omfattande arbetet med att renovera alla fönster.

Det som också hänt det senaste året är att pensionatsrummen tapetseras för att återskapa en så ursprunglig prägel som möjligt. I samband med detta har nya sängar köps in samt textiler, lampor och möbler setts om. I våra matsalar jobbar vi också med att hitta tillbaka till den gamla pensionatskänslan. Sakta men säkert byter vi ut moderna möbler till tidstypiska och vi har också tagit ett varsamt grepp med att börja byta ut bestick och porslin. Nästa stora mål vi har är att ta oss an trädgården kring Ombergs Turisthotell så den blir en inbjudande plats för våra gäster att vistas i.

Ellen Key matsalen har nu fått sin ursprungliga känsla av sommarveranda, men kan användas året runt tack vare att alla fönster har renoverats och ny värme är insatt.

Detta är en del av historien vi har om Ombergs Turisthotell. Den har skrivits utifrån samtal med personer som haft anknytning till hotellet samt genom att läsa artiklar och notiser i tidningar från förr och nu.

Arbetet med att restaurera och återskapa Ombergs Turisthotell till sitt ursprung fortsätter. Så även att skriva historien. Vi tar tacksamt emot information som kan bidra till detta. Ring, maila eller kontakta oss personligen om du har någonting att berätta om. Vi vill gärna veta mer om Ombergs Turisthotells historia!

Ödeshögs skyttegilles musikkår spelar såväl under middagen som under den efterföljande balen. Fri entré till balen. Beställningar af bord och rum mottages tacksamt. Telefon Hästholmen 2. Efter Augusta Kristenssen blev Hilda Kling ägare av Ombergs Turisthotell och hon förestod det under 18 år. Troligtvis tog hon över driften 1920. En notis i Vadstena Länstidning tisdagen den 8 april 1930 vittnar om verksamheten på Ombergs Turisthotell då. Där stod: ” Nutida bekvämligheter, öl, vin, 35 rum, värmeledning. Före 15 juni och efter 15 augusti reducerat pris. Tel Hästholmen 2. (Öppnas 17 april.)”

Under åren 1918-1920 drev Alarik och Anna Södergren hotellet. De flyttade ner från Stockholm.

Sedan stannar Ombergs Turisthotell med en och samma föreståndarinna för en längre tid framöver – Fru Hilda Kling. Hon hade gjort sig känd i trakten efter att under 20 års tid drivit Borghamns turisthotell, på den norra sidan av Omberg, sedan det byggdes år 1900. I Svenska Dagbladet, 29 augusti 1933 omskrevs hon inför sin stundande fördelsedag:

”Landets äldsta turisthotellinnehavare fru Hilda Kling på Ombergs Turisthotell Alvastra, fyller den 30 augusti 85 år.”

1938 tog Eidelhuber över verksamheten på Ombergs Turisthotell. Redan ett år senare moderniserades hotellet. Alois Eidelhuber arrenderade hotellet till 1952 då han köpte rörelsen. Hans dotter Pauline Eidelhuber-Fredriksson var med under hela den perioden och hon drev hotellet själv från 1956 då fadern gick bort. Efter 40 år sålde Pauline Ombergs Turisthotell. Under årens lopp kom hotellet att bli en plats där gästerna i regel stannade två till tre veckor. Det var ofta äldre människor som gästade hotellet och de återkom år efter år. Ägarna blev som en enda stor familj med gästerna. Trots att de drev hotellet under krigsåren var detta ingenting som påverkade verksamheten negativt. Det var mycket folk i rörelse då och människor tog sig till berget med tåg och cykel. Hotellets glansperiod lär ha varit under 1940-50-talet då Stockholmare och många andra sökte sig till hotellet för att få lugn och ro.

1977 var det bröderna Bertil och Conny Larsson som tog över stafettpinnen. De ville driva hotellet som ett hälsohem, med inriktning mot friskvård, och satsade på att hålla öppet året runt. Kurser och konferenser var också någonting de ville ägna sig åt. Conny Larsson var lärare i meditation och hade anknytning till till MIKI (Maharishis Institut för Kreativ Intelligens). Institutet hade kursverksamhet på sammanlagt fem olika platser i Östergötland men planerade att förlägga all denna på Ombergs Turisthotell. Bertil Larsson var skådespelare och hade bl a arbetat på Malmö Stadsteater. Bröderna skulle få hjälp av sina föräldrar, Folke och Stina Larsson. Folke var gårdskarlen och Stina skötte kiosken på Hjässan. Stina skötte också odlingarna som Bertil drev vid Karlslund på Dags Mosse. Dessa odlingar försåg hotellet med de grönsaker de behövde till de vegetariska rätterna som företrädesvis serverades.

1981 tog Hasse och Agneta Cronqvist över driften efter Per-Anders och Margit Tellgren som drivit hotellet under ett fåtal år. Ambitionen var att driva hotellet som en konferensanläggning men även rymma familjefester, söndagsmiddagar och en ökad satsning på turisterna. Paret Cronqvist kom närmast från andra sidan berget där de under tre år drivit Gyllenhammars värdshus. De ägde hotellet tillsammans med Agne Gustavsson och Carina Thorén. Planer fanns då på att bygga en paviljong med ytterligare 19 rum men det projektet blev aldrig av. Däremot byggde de in den tidigare inglasade sommarverandan mot sydost, vilket gjorde att matsalen nästan fördubblades. Dessutom utökades matsalen och salongen mot Alvastra, köket renoverades och huset i övrigt isolerades. Under den här perioden fick man också kommunalt vatten till hotellet. Utomhus gjordes den gamla parkeringen om till uteplats för servering.

2001 köpte Hans och Eva Åkerbäck Ombergs Turisthotell. De fräschade upp alla rum och byggde en lägenhet på tredje våningen där de själva kunde bo.

I mars 2007 sålde de hotellet till nuvarande ägare Pernilla, Marcus, Linda och  Jonas Larsson. Det är nu vi som skriver historia på Ombergs Turisthotell. Sedan övertagandet har ett gediget arbete lagts på att förbättra standarden på huset såsom att jordvärme installerats, exteriör målning har gjorts och interiört har köket byggts om och moderniserats. För ägarna är det av yttersta vikt att de förändringar som görs, är med hänsyn till husets historia. Fastighetsansvarige Jonas är intresserad av och kunnig på byggnadsvård. Han leder fastighetsarbetet och utgår från gamla ritningar, fotografier och dokument för att ge Ombergs Turisthotell den renovering som sig bör. Som exempel är fasaden målad med järnoxid linoljefärg vilket är samma kulör och färg som ursprunget. Arbete med att skrapa och måla alla trädetaljer pågår och även det omfattande arbetet med att renovera alla fönster.

Det som också hänt det senaste året är att pensionatsrummen tapetseras för att återskapa en så ursprunglig prägel som möjligt. I samband med detta har nya sängar köps in samt textiler, lampor och möbler setts om. I våra matsalar jobbar vi också med att hitta tillbaka till den gamla pensionatskänslan. Sakta men säkert byter vi ut moderna möbler till tidstypiska och vi har också tagit ett varsamt grepp med att börja byta ut bestick och porslin. Nästa stora mål vi har är att ta oss an trädgården kring Ombergs Turisthotell så den blir en inbjudande plats för våra gäster att vistas i.

Ellen Key matsalen har nu fått sin ursprungliga känsla av sommarveranda, men kan användas året runt tack vare att alla fönster har renoverats och ny värme är insatt. Efter det tog vi oss an ”mysrummet” som också har fått tillbaka den känslan som var på tidigt 20-tal. Vi har tagit fram det gamla golvet, restaurerat väggar, fönster och dörrar och målat.

Under vintern 2023 byggde vi tillbaka den vägg som var nedtagen mellan matsalen Sverker och den gamla konferensdelen. Detta för att denna matsal skulle få den känsla den en gång hade.  Samtidigt tog kunde vi också äntligen bygga fler och nya toaletter som nu finns i mitten av korridoren. 

Detta är en del av historien vi har om Ombergs Turisthotell. Den har skrivits utifrån samtal med personer som haft anknytning till hotellet samt genom att läsa artiklar och notiser i tidningar från förr och nu.

Arbetet med att restaurera och återskapa Ombergs Turisthotell till sitt ursprung fortsätter. Så även att skriva historien. Vi tar tacksamt emot information som kan bidra till detta. Ring, maila eller kontakta oss personligen om du har någonting att berätta om. Vi vill gärna veta mer om Ombergs Turisthotells historia!

VI ÄR SÅ GLADA OCH TACKSAMMA ATT VI FÅR VARA EN DEL AV OMBERGS TURISTHOTELLS HISTORIA.
VARMT VÄLKOMMEN ATT DELA DET MED OSS!